Monday, November 2, 2009

Seagripist

kuna siin elavad inimesed tihedalt koos siis searipp levib kiiresti..
maske kannavad need inimesed kes tahavad, see pole kohustuslik vaid soovituslik.
meil koolis kannavad enamus inimesed maske ja peaaegu kõik õpetajad.
kätepesu toimub enne sööki, peale sööki, enne kehkat, peale kehkat, põhimõtteliselt kogu aeg.. koolis on üleval sildid ja paberid kraanikausside ääres hoiatamaks seagripi eest jne. veel on suuremates asutustes ja poodides ukse juures pihusti (desifintseeriv) mida kõik möödakäijad saavad kasutada. koolides on neid pihusteid üldse palju.
tänaval liikudes on ikka väga paljudel inimestel maskid.. ehk 60% kõikidest. aga ma arvan et piirkondades kus seagripp levib rohkem, kannavad inimesed ka maske tihedamini.
jaapanis on praegus seisuga seagrippi surnud 28 inimest. nakatunuid on päris palju...
ma ei tea kui palju sest see arv on väga suur. näiteks võin tuua et tavalises koolis kus on umbes 700 inimest, on nakatunuid 30 ringis. ja kui palju koole jaapanis on...
kusagil kirjutati veel et kõige rohkem nakatunuid ongi keskkooliõpilaste seas, 16 aastase hulgas.
siis lehtedes on põhjendatud terve lehekülg seagripi uudistele. (kus piirkonnas uusi nakatunuid jne)
tegelikult ei kutsuta siin seda enam seagripiks (buta influenza) vaid 'uueks viiruseks' (shingata influenza). seagripi uus viirus on palju kiirem, kuulsin.
vaktsiinid ei ole veel valmis, aga kui need valmis saavad siis hakatakse inimesi vaktsineerima alates kõige väiksematest.. imikutest koolilasteni. ma ei tea kuidas täiskasvanutega on (ja välismaalstega nagu mina) aga arvan et saame ka vaktsiini.
 
huvitav on see kuidas seagripp siin levis..
näiteks ei ole nii et kõik jäävad haigeks kes viirusega kokku puutuvad (arvan ma).
sest ajalehtedes oli ka kirjas et näiteks mingis maakonnas A kooli kuuenda klassi õpilane ja B kooli kümnenda klassi õpilane on viiruse saanud. A ja B kooli vaheline ala on 20 kilomeetrit ja nakatunute vahel pole kontakti olnud ja ainult need inimesed olidki selles piirkonnas nakatunud. ehk siis raske arvata kuidas seagripp levib.
alguses oli lehtedes kirjas et näiteks Aichi maakonnas selles-selles koolis, selles-selles klassis on 2 nakatunut..
nüüd kirjutatakse et aichi maakonnas selles-selles koolis on 1A 1C, 1E, 2B, etc klassid karantiinis (koolis ei käi).
Kui klassis on kümme protsenti õpilastest nakatunud siis jäävad kõik koolist nädalasele 'puhkusele'. Kuna tavaliselt on klassis 40 inimest, siis 4 inimest peab olema nakatunud et terve klass 'puhkusele' jääks.
Veel kuulsin seda et kui inimene on selle aasta jooksul juba ühe korra haige olnud siis seagripp enam külge ei hakka (immuunsus vms)
Koolis jagatakse lehti et mida teha kui oled nakatunud jne..
näiteks et kui arvad et nakatusid, siis mine arstile aga ära kasuta bussi või rongi või muud transpordivahendit et teised inimesed nakatuks.
ja kuna siin on sügis ja läheb jahedamaks siis võib uus gripipuhang tulla (suvi on liiga palav). eestis on liiga külm vist et talvel seagripp eriti liikleks.

No comments:

Post a Comment